Temperli cam, kırılmalara karşı dayanıklı, insan sağlığını tehdit edecek unsurlar barındırmayan, yüksek derecede ısıl işlem görmüş şekilde üretilen cam çeşidine verilen addır. Aynı kalınlıkta üretilen diğer camlara kıyasla 5 kata kadar daha dayanıklı yapıya sahiptir.
Bu özelliğinden dolayı halk arasında kırılmaz cam veya güvenli cam olarak bilinir. Temperli camı diğer cam çeşitlerinden ayıran en önemli özelliğinden biri de kırılmalarda keskin olmayan küçük parçalara ayrılmasıdır. Halk dilinde kullanılan “cam patladı” terimi, temperli camlar için kullanılır.
Temperli Cam Nasıl Üretilir?
Temperli camların üretiminde temperleme işlemi, camın gereken dereceye çıktığında (600°C ile 650°C arası) ani hava verilerek soğutulması ile yapılır. Ani soğuk hava dalgası ile karşılaşan yüksek ısıdaki cam yüzeyi setlerşir. Dış kısımdan başlayarak içe doğru basınç oluşur. Oluşan basınç camın hacmini, rengini veya kimyasal yapısını değiştirmez. İlgili Link; Şişecam
Camın şekli temperleme işlemi yapılmadan önce verilir. Ani soğuk hava sonucu setleşen camda temperleme işleminden sonra herhangi bir değişiklik yapılamaz.
Temperli Camlar Nerelerde Kullanılır?
Temperli camların asıl üretim amacının yaralanmalarda insan sağlığını tehdit edecek durumları en aza indirmek olduğunu temperli cam nedir? başlığı altında, temperli camın tanımını yaparken söylemiştik.
Dolayısı ile temperli camlar, kırılmalarda insan vücudunda kesik ve batmaları önlemek ve ciddi yaralanmaların önüne geçmek adına en çok insan vücudu ile temas gerektiren nesnelerde kullanılır. En sık kullanılan alanlara örnek verecek olursak;
- Araç camlarında
- Alışveriş merkezi, otel, okul, kamu binaları gibi yoğun hareketlilik yaşanan mekanlarda
- Polis merkezleri, güvenlik kulübeleri ve askeri kurumlarda
- Telefon kulübelerinde
- Bina dış cephelerinde
- Cam korkuluklarda
- Fırın, sehpa, masa, pişirme tepsileri gibi ev gereçlerinde
Bir cevap yazın